Fotboll i Norrland

Östersunds FK avancerade från Superettan till Allsvenskan till säsongen 2016, vilket innebär att Norrland i säsongen 2016 har tre lag representerade, Gefle IF, GIF Sundsvall och Östersunds FK. Aldrig har så många lag från Norrland varit i Allsvenska serien, vilket är den allra högsta fotbollsserien i Sverige.

Länge hade detta en förklaring, då det fram till 1953 inte var tillåtet för lag norr om Bollnäs att ansluta sig till Allsvenskan. Heltidsarbetande spelare med jobb till och med på halva lördagen hade inte tid, och lagen hade inte råd att betala för att åka de långa resor som det innebar att ta sig så långt norrut. Fotbollsmässigt går gränsen därför just norr om Bollnäs och det talas om ett Norrlandsfönster som öppnas eller stängs när ett Norrlandslag åker ur eller går upp i Allsvenskan. Gefle IF, som nu har varit många säsonger i Allsvenskan, är ur denna definition inte ett Norrlandslag, och ej heller Sandvikens IF eller Sandvikens AIK som tidigare har spelat i Allsvenskan.

För många är det nog lite främmande att kalla Gävle för Norrland även geografiskt, även om Gävleborgs län såväl som Gästrikland ingår i definitionen. Dalarna som ligger på samma breddgrad som Gästrikland och även sträcker sig betydligt mer norrut är i jämförelse traditionellt sett inte en del av Norrland. Det första laget i Norrland som spelade i Allsvenskan var enligt fotbollsdefinitionen således GIF Sundsvall, som 1965 trädde in och åkte ur, men under slutet av 80-talet och i början av 2000-talet hade några blomstrande år. De hade en femteplats som bästa resultat år 1988 med en viss Tomas Brolin i laget och en sjunde plats 2004 som bästa resultat på 2000-talet.

Överhuvudtaget är Norrland en källa för många svenska idrottsframgångar, framförallt på vintersportsidan, vilket har sin naturliga förklaring i att klimatet är mer lämpat för vintersport med tillgången till snö och fjäll.