Fotboll som sport

Fotboll är nationalsport i Sverige, liksom i många andra länder och är en av de absolut populäraste sporterna som finns i världen. Idrotten består av att 11 personer i vardera två lag på 90 minuter ska försöka att få in en boll, typiskt av plast eller läder, in i motståndarlagets mål. De 90 minuterna är indelade i två halvlekar om 45 minuter vardera, men i själva verket blir det ofta något mer, på grund av extra tid som kommer på grund av avbrott vid skador, eller vid byten. Fotboll är en sport med mycket tacklingar och även om det finns betydligt hårdare sporter är det vanligt att åtminstone få blåmärken under en match, och inte ovanligt med stukningar, kramper och små blodsutgjutelser här och var.

damer

Fotboll spelas med fötterna, och händerna får endast användas vid inkast, när en boll har kommit utanför sidolinjerna, eller av målvakten inom ett visst område från målet. Målvakten har funktionen att skydda från att motståndarlaget får in ett mål, och lämnar sällan lagets planhalva, eller ens målområdet, området kring sitt eget lags mål, det mål som målvakten syftar till att skydda. Det brukar också vara målvakten som startar spelet från sitt lags planhalva, genom en utspark som ofta går över mer än halva planen och bör vara en välplanerad passning till en medspelare, alternativt ett utkast som också tenderar att vara förhållandevis långt, men ofta en riktad passning till en medspelare på egen planhalva.

Det anordnas ett världsmästerskap vart fjärde år och detta är den i särklass största och mest prestigefyllda fotbollstävlingen med ett omfattande kvalspel och en av världens största idrottshändelser. Världsmästerskapet i fotboll har mycket högre status än fotbollsspelet i olympiska spelen, som för många andra sporter innebär den största och mest prestigefyllda tävlingen. Framstående fotbollsnationer är bland annat Brasilien, Italien, Frankrike, Chile, England, Spanien och Portugal.